Luikse wafels worden vaak verkocht op kermissen en braderieën en zijn ook meestal per stuk verpakt in de supermarkt te vinden.
Voor de keuze van het wafelijzer, moet je weten welke wafeldikte je wilt:.
Oud Limburgs recept: Voor 1 liter beslag 8 wafels 500 gram bloem, gezeefd 250 gram boter, gesmolten 250 gram suiker 2 zakjes vanille suiker 6 eieren 1/2 liter lauwe melk Doe de boter, de basterdsuiker en de vanille suiker in een kom en mix.
Gebruik je meer water of melk dan maak je ze lichter.Kneed tot een mooi vast deeg.Je ziet ze in veel verschillende hartige gerechten, zoals gebakken kip of met kidney stew.Hong Kong stijl wafel Deze wafel, ook wel raster cake of raster koekjes genoemd, is streetfood. .Groningen heeft de spekdik of spekkendikken (hartige wafels met spek op het Drentse platteland kende men de eulikrabben.De Goudse wafels behoren hiertoe, maar ook de Vlaamse lukken.Bak in een heet ijzer gedurende 2 minuten en druk het (lukken)ijzer goed aan.In Noorwegen kennen ze de Krumkake, welke gevuld wordt met slagroom, en lijkt op de Siciliaanse cannolo.Oud-Hollandse wafels Net als voor Luikse wafels wordt gistbeslag gebruikt.Doe wat beslag in het ijzer en bak de wafels in zon drie minuten gaar en goudbruin.
Bier of andere alkohol toevoegen: de alcohol gaat verdampen tijdens het bakken en bier bevat extra belletjes van het koolzuurgas (hetzelfde gas dat ontstaat als je de baksoda met een zuur mengt of als je de gist suikers laat vergisten.
Voor 1,5 liter beslag 12 wafels 500 gram bloem een halve pint melk een halve pint water 250 gram boter 4 eieren: dooiers en eiwit apart houden free slideshow maker for website een snuifje kaneelpoeder 5 gram zout Meng in eene kastrol 500 grammen bloem, 250 grammen boter gesmolten.
Ze zijn over het algemeen zwaarder en dunner dan de Belgische wafel.
Begin met een garde te kloppen en meng er de gesmolten boter onder tot een homogeen mengsel.Volgens sommige mensen is het goed om een 100ml rum of cognac door het beslag te doen, en minder melk.Het wordt meestal geserveerd als een tussendoortje.Hiervoor is het hartjeswafelijzer geschikt.Als het beslag luchtig is geklopt, kan de meel worden toegevoegd.Ze zijn over het algemeen zacht en niet dicht.

Luchtigheid, de volgende methoden worden gebruikt om wafels luchtig te maken: Het beslag laten gisten met levende gist.
De luchtigheid komt door geklopt eiwit, en het beslag blijft maar kortstondig luchtig.