Ze worden bijvoorbeeld in auto 's en vorkheftrucks gebruikt om de rotatie van de aandrijfas op de achteras over te brengen en zo de wielen aan te drijven.
Het fabricageproces van deze tandwielen is van Russische oorsprong en werd in 1900 door de latere (1919) autofabrikant André Citroën gepatenteerd en in het logo van Citroën ( double chevrons ) verwerkt.Door de aansluiting van de spindel op uw constructie wordt deze verzekerd tegen verdraaien, waardoor het wormwiel op de spindel ingrijpt en deze heen en weer door het huis loopt.Rubberen pakkingsring van de olievulplug, sAX310040 4 Carter-inbusbout M6 x 35, sAX310050 5 Carter inbusbout M6.Bij snaarinstrumenten (contrabas, elektrische gitaar en akoestische gitaar) wordt dit systeem veel gebruikt in het stemmechaniek.De wielas aan de buitenkant van de bocht draait nu sneller dan de wielas aan de kant van de binnenbocht.
Worm (boven) en wormwiel, een worm en wormwiel zijn twee tandwielen waarvan de richting van de as van de een loodrecht staat op de richting van de as van de ander.
Hypoïde tandwiel, worm met wormwiel, tandwiel en -heugel, planeetwielmechanisme.
Afhankelijk van de verhouding spiralen/tanden en het rendement van de overbrenging heeft een wormoverbrenging een zelfremmend vermogen: de worm kan wel het wormwiel aandrijven, andersom is moeilijker.
Type, c05, c100, vermogen.09kW 200 kW, overbrenging i 5 i1080, uitgaande as 16 mm 100.
Collse Watermolen, tandwielen in een landbouwvoertuig, conische tandwielen.
Als we veronderstellen dat gildewerk kaarsen maken het buitenste tandwiel stilstaat, zal de beweging van de eerste as (verbonden aan het binnenste tandwiel) de "planeten" doen draaien rond die as, zodat de as waarop de planeten bevestigd werden ook zal draaien.
Worm en wormwiel bewerken Zie wormwiel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.Tegenwoordig worden speciale legeringen gebruikt voor het maken van tandwielen.De standaard overbenging is 1mm verplaatsing per toer op de ingaande.Dit gebeurt met een hoog koppel.Alleen in het laatste geval zijn steeds twee of meer tanden van de twee tegen elkaar lopende tandwielen met elkaar in contact, zodat de loop met minder trillingen gepaard gaat.

Wordt de worm aangedreven, wat meestal het geval is, dan zal het wormwiel traag draaien.
Een nadeel van schuine vertanding is dat er een axiale (evenwijdig aan de as) kracht ontstaat de tandwielen hebben de neiging van elkaar af te schuiven.